Çocuğunuzun Öğrenme Stilini Biliyor musunuz?

Çocuğunuzun Öğrenme Stilini Biliyor musunuz?
Tarih :
Açıklama :

Neden bazı bebekler çok fazla hareket ederken, bazıları çok daha az hareket ile huzurlu oluyor? Neden bazı öğrenciler ödevlerini itina ile yapıp verirken, bazıları kargacık burgacık yazılmış, kirli ve kırışık bir kâğıdı ödev olarak getirir? Neden bazı kişiler dağınık bir masada çalışmaz da bazı kişiler bu dağınıklıktan hiç rahatsızlık duymaz? Nedir bizi birbirimizden bu kadar farklı yapan? Çünkü her birey farklıdır ve bireylerin öğrenmeye yönelik özellikleri de farklıdır. Bizi birbirimizden ayıran bu fark;  yaşamımızın her alanında ve her boyutunda davranışlarımızı etkileyen; doğuştan getirdiğimiz ve karakteristik özelliğimiz olan öğrenme stilimizdir. Yani öğrenenin, öğrenme sürecindeki tercihlerinin tümüdür. Başka bir deyişle “ her bir öğrencinin yeni ve zor bir bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendine özgü yollar kullanmasıdır.” (RITA DUNN)             Öğrenme stilleri,     bireyin öğrenme sürecindeki tercihlerini gösterir. Bireyin bilgiyi en iyi öğrendiği yoldur. Stillerden birinin diğerine göre üstünlüğü yoktur. Bireyin kişiliğinin bir boyutudur. Öğrenme stilleri ile cinsiyet, zekâ düzeyi, kişilik özellikleri arasında anlamlı bir bağ yoktur. Bir kişide birden fazla öğrenme stili olabilir ancak yoğun olan baskın olan bir tanesi doğuştan gelir ancak daha sonra, kişinin akademik yaşantısı, mesleği, çevresel faktörler ile şekillenir.  3 temel öğrenme stili vardır:

1- GÖRSEL    2-İŞİTSEL    3-KİNESTETİK

1.GÖRSELLER

Doğal olduğu yerler

İyi giyinir, ayrıntıları ve renkleri hatırlar, okumayı, yazmayı sever, insanların yüzünü hatırlar ama isimlerini unutur. Yazılarda görülen isimleri hatırlar, zihinsel (görsel) imgeler yaratır.

Problem çözme yolları

Talimatları okur, problemleri listeler, düşünceleri düzenlerken grafiksel malzemeler kullanır. Akış kartları kullanır, kâğıt üzerinde grafiksel çalışmaları görür ve akılda canlandırır.

Değerlendirme ve test etme ihtiyacı

Görsel-yazılı testler, araştırma raporları, yazılı raporlar, grafiksel gösterimlerden yararlanır. Yazılı sınavlarda başarılıdır.

En iyi öğrenme yolları

Not alarak, liste yaparak, öğrenilecek bilgileri okuyarak, bir gösteriyi izleyerek öğrenir. Kitaplardan video filmlerinden ve basılı materyallerden yararlanır.

 

Okuma – çalışma

 

   özellikleri

Eğlenmek veya dinlenmek için okur, uzun süre çalışamaz, çalışma sırasında sessiz ortam ister, hızlı okur, kelimelerin sesinden ziyade yazılı şeklini hatırlar. Özel yaşamlarında genellikle düzenli olurlar. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar. Önce masayı kendine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar. Kalem, silgi, vb. gibi araçlar için masada kendilerine göre yer belirlerler ve bu yerlerde tutarlar. Çantaları, dolapları, defterleri her zaman düzenlidir.

 

Okuldaki güçlükleri

Ne yapılacağını görmeden hareket etmekte zorlanır. Gürültülü ve hareketli çevrede çalışamaz. Ses akort edemez. Görsel resim ve malzeme olmadan öğretmeni dinleyemez, öğretmenin görüntüsü ile ilgilenir. Sıkıcı ve düzensiz bir sınıfta çalışmak istemez, konsantrasyonu bozan florasan ışığı altında çalışmaktan verim alamaz.

 

 

Görsel

Öğrenci çalışırken

Dersin tam olarak anlaşılması için görsel malzemelerle mutlaka desteklenmesi gerekir. Harita, poster, şema, grafik gibi görsel araçlardan kolay etkilenirler ve bu araçlardan öğrendiklerini kolay hatırlarlar. Öğrendikleri konuları gözlerinin önüne getirerek hatırlamaya çalışırlar. Ders dinlerken not almalı. Yazarken, okurken renkli kalemler kullanmalı. Önemli konuların altını renkli kalemlerle çizmeli. Anahtar sözcük kartları hazırlamalı. Bu kartlara kısa notlar yazmalı. Problem çözerken istenilenleri, verilenleri ayrı renkteki kalemlerle yazmalı. Video ve bilgisayar programlarından, görsel yapbozlardan, poster, grafik ve şemalardan yararlanmalıdır. Anahtar noktalar için kartlar hazırlayıp bu kartlara resim ve semboller çizmeli. Kitapların kenarlarına bir bakışta hatırlatacak sembol ve resimler koymalıdır.

2.İŞİTSELLER

Doğal olduğu yerler

Doğaçlama (spontan ) konuşur, ayaküstü düşünür, karşılaştığı insanların yüzlerini unutur ama adlarını hatırlar, kelimelerle ve dille çalışır, hafif sesli ortamlardan hoşlanır.

Problem çözme yolları

Tartışmalardan hoşlanır, seçenekler hakkında konuşur, bir durumda ne yapılacağını o durumu yaşayanlara sorar, hedefi sözle ifade eder, sözlü tekrarlar yapar.

Değerlendirme ve test etme ihtiyacı

Yazılılardan ziyade sözlülerde başarılı olur, projelerini sözlü olarak sunar, ne öğrendiğinin birileri tarafından sorulmasını ister, şiir okumaktan, şarkı söylemekten hoşlanır.

En iyi öğrenme yolları

Yüksek sesle anlatım, bir öğretmeni dinleme küçük ve büyük grup tartışması yapma, çalışma yerinde fon olarak sessiz müzik dinleme ile daha iyi öğrenir.

 

Okuma – çalışma

 

   özellikleri

Küçük yaşlarda kendi kendilerine konuşurlar. Ses ve müziğe duyarlıdır. Sohbet etmeyi, birileri ile çalışmayı severler. Genellikle ahenkli ve güzel konuşurlar. Yabancı dil öğreniminde başarılıdır. Diyalog ve oyunları okuma, karşılaştırma için içten ve dıştan seslendirme, okurken ne okuduğu hakkında kendi kendilerine ve başkalarına konuşma ve yeni kelimeleri seslendirmede başarılıdır.

Okuldaki güçlükleri

Görsel öğrencilerden daha yavaş okur, uzun süre sessiz okuyamaz, okuduğu parçada resimleri umursamaz, okunması ve yazılması gereken zamana bağlı testlerde ayrıntıları görmede, sessizleştirilmiş ortamda yaşamada ve uzun süre sessiz kalmakta sıkıntı yaşar.

 

İşitsel

Öğrenci çalışırken

Göz ile okuma esnasında hiçi bir şey anlamayabilirler o nedenle en azından kendi kulağının duyabileceği bir ses ile okumalarını izin verilmelidir. İşittiklerini daha iyi anlarlar. Daha çok konuşarak, tartışarak öğrenirler. Bilgi alırken dinlemeyi okumaya tercih ederler. Olay ve kavramları birinin anlatması ile daha iyi anlarlar. Grup ve ikili çalışmalarda konuşma ve dinleme olanakları olduğu için iyi öğrenirler. Bu nedenle çalışma grupları oluşturularak ya da çalışma arkadaşı bulunarak çalışmalı. Konuları yüksek sesle tekrar edilerek öğrenmeli. Hatırlamak istediklerini birisi kendilerine anlatıyor ya da söylüyormuş gibi işiterek hatırlarlar. Kaydedilmiş bilgileri daha iyi hatırlarlar. Kayıt cihazı ile çalışılmalı. Bellekte tutulması gereken konular için melodik tekrar kullanmalı. Önemli konu ve talimatları yüksek sesle okuyup tekrar etmeli. Problemleri kendi sözcükleriyle ifade etmeli.

3.KİNESTETİKLER

Doğal olduğu yerler

Çeşitli spor ve danslarla uğraşmayı sever, yarışmalardan ve maceradan hoşlanır, zorluklara meydan okur. Koşma, sıçrama, atlama, yuvarlanma ve büyük motor kasları kullanmayı gerektiren eylemlerden hoşlanır.

Problem çözme yolları

Harekete geçer, daha sonra da sonuçlara bakarak plan yapar, problemleri güç kullanarak (fiziksel olarak) çözmeye çalışır. Önemli ölçüde bedensel çaba gerektiren çözümler arar. Problemleri bireysel olarak veya çok küçük gruplarla çalışarak çözmeyi tercih eder, deneme-yanılma ve keşfetme yoluyla öğrenir.

Değerlendirme ve test etme ihtiyacı

Performansa dayalı ve proje yönelimli değerlendirmelerde başarılı olur. Öğrencinin öğrendiği şeyi sergileme veya gösterme eğilimi vardır. Bir şeyi anlatmaktan ziyade nasıl yapılacağını göstermeyi tercih eder.

En iyi öğrenme yolları

Canlandırma, taklit yaparak,  gezerek ve performansa dayalı öğrenmeyle daha iyi öğrenir. Küçük tartışma grupları ile öğrenir.

Okuma / çalışma özellikleri

Eğlenmekten ziyade anlamak için okur, bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek için okur. Kitapları, öğrendiği şeyleri, oyunları pratiğe döker. Kısa kitapları okumayı sever. Kısa dönemli çalışmalardan hoşlanır, parça parça çalışmaktan hoşlanır, yere uzanarak çalışmaktan hoşlanır.

Okuldaki güçlükleri

Oldukça hareketli olurlar. Sınıfta yerlerinde duramazlar. Sürekli hareket halindedirler. Tahtayı silmek, pencereyi açmak, kapıyı örtmek hep onların görevi olsun isterler. Uzun müddet oturmaya zorlanırlarsa derste ne olup bittiğini anlamaz hale gelebilirler. Bu hareketlilik uygun işlere yönlendirilmezse genelde sınıfta problem çıkar. Okunaklı el yazısına sahip değildir. Kelimeleri doğru okuma ve kullanmada sıkıntı yaşar, duyulan görülen ve yapılan şeyleri hatırlamakta zorlanır. Fiziksel bir hareket olmaksın duygularını açıklayamaz, uzun süre herhangi bir eylemi devam ettiremez.

 

Kinestetik

Öğrenci çalışırken

Sınıfta kullanılan görsel ve işitsel araçlar; kinestetik öğrenciler için daha az değer taşır. Anlatımdan da yararlanamazlar. Öğrenebilmeleri için mutlaka elini kullanabilecekleri, yaparak yaşayarak öğrenme dediğimiz yöntemlerin kullanılması gerekir. Sınıf yerine okul bahçesi veya laboratuarda dokunarak, ellerini kullanarak, olayların içinde yaşayarak en iyi öğrenirler. Çalışırken sık sık ara vermeye gereksinim duyabilir. Sözcükleri ya da sözel bilgileri öğrenirken onları kuma yazması, ya da kilden yaratması gibi öğrenirken ellerini kullanabilmesi, ders çalışırken hareket edebilmesi öğrenmesini kolaylaştırabilir. Örneğin küçük çocuklar çarpım tablosunu öğrenirken ip atlayabilirler. Yazım kurallarına dikkat etmeksizin işittiklerini hatırlaması için sürekli kısa notlar tutmalı, şema ya da çizimler yapmalı. Çalışırken elindeki kartlarla ileri geri yürüyerek yüksek sesle okumalı. Çalışırken kendi istediği yerde ve formda çalışmasına izin verilmeli. Dersi anlatan kişi dersi mimikler ve dramalar ile desteklemeli. Ders dinlerken hareket etmelerine ya da bir şeyle oynamasına izin verilmeli. Laboratuar çalışması için fazladan zaman ayırmalı. Özellikle model üretebileceği bilgisayar oyunlarıyla oynamalıdır.

 

Unutmayalım ki! Her çocuk başka bir dünyadır. O nedenle biri için iyi olan öbürü için iyi olmayabilir. Burada verilen öneriler tüm çocuklara aynen uygulanamaz. En iyi öğrenme yolunu seçme işi kendilerine bırakılmalı ama verilen örnekleri de denemeleri için teşvik edilmeli, kendilerine uygun yol ve yöntemleri geliştirmede de yardımcı olunmalıdır.

 

 

Kültürel